JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Ovatko ihmiset tyhmiä?

Olemmeko me ihmiset tyhmiä, ja jos olemme niin missä mielessä? Syksy lähestyy ja laillisuusvalvojat antavat taas kertomuksensa. Kanteluita on varmasti tehty aiempien vuosien malliin lisääntyvissä määrin - riittääkö 3000?

Joku saattaa muistaa kuinka erään kerran täälläkin julkistin yhtä juttua koskeneita kanteluita. Moni oli sitä mieltä, että ei ole ihme, että niin moni kantelu saa vastauksen: ei aihetta toimenpiteisiin. Todellakin, osa kanteluista oli täysin käsittämätömiä - ei niitä kyennyt normaali ihminen ymmärtämään, enkä edes minä :-D 

Voidaanko keskiverto kantelijaa pitää tyhmänä kun tekee käsittämättömän kantelun jolle jokainen järkevä voi povata menestymättömyyttä. Tekevätkö ihmiset kanteluita kiusallaan - no jotkut kyllä, sen tiedän. Onko se sitten viisasta, vaiko tyhmää. Ovatko nuo ihmiset siis tyhmiä? Periaatteessa kyllä, on mielipiteeni.

Ovatko laillisuusvalvontaratkaisut, päätöksetkään, aina oikeita. Usein vaan tyydytään toteamaan, että väärin on toimittu. Muistan laillisuusvalvontaviranomaisen todenneen joskus, että jos viranomaisten toimijoita vaadittaisiin joka virheestä vastuuseen niin pian meillä ei olisi virkamiehiä eikä viranhaltijoita.

Olisiko kuitenkin mahdollista ottaa jatkossa yhdeksi palkkaamisperusteeksi sitoutuminen virkavastuuseen. Siis siihen, että jos toimii väärin (vaikkapa kolmannen kerran) niin sitoutuu eroamaan tehtävästään tai maksamaan xx.xxx euroa? Tuolloin varmasti tarkkuus virkatoiminnassa lisääntyisi, vai lisääntyisikö?

Toisaalta pitäisi myös kohentaa laillisuusvalvonnan tasoa. Vuonna 2017 oikeusasiamies totesi noin kahdessakymmenessä kanteluasiassa, että menettely oli ollut selkeästi lainvastaista, mutta yhtään syytettä ei nostettu. Vastaava määrä laittomia menettelyitä todettiin vuonna 2016.

Ihme on kuitenkin tapahtunut. Tämän vuoden hakutuloksista oikeusasiamieheltä löytyy vasta yksi päätös jossa menettelyn lainvastaisuus on todettu. Onko siis joku oppinut jotain? Jos on niin kuka ja mitä?

2018 päätös: "Eduskunnan oikeusasiamiehestä annetun lain 10 §:n 1 momentin nojalla annan Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle ja Kuusanmäen palvelukeskukselle vastaisen varalle huomautuksen lainvastaisesta menettelystä. Tässä tarkoituksessa lähetän jäljennöksen tästä päätöksestäni niille."

Olisiko todellisella virkavastuulla merkitystä siihen, että päätöksiä virkatoiminnassa tehtäisiin huolellisemmin? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Ovatko ihmiset tyhmiä?''

Yleisesti ottaen kyllä. Vain 10% väestöstä on älykkäitä ja monessa kansakunnassa ei niinkään paljon.

Juhani Vehmaskangas

Keskivertoälykkyys on yleensä 100, enkä pitäisi 90:ään tyhmänä.

Huomaa myös, että tyhmä on myös viisaan vastakohta, eikä viisas välttämättä ole älykäs. Ihminen voi siis kuitenkin olla tyhmä mutta viisas = tietää paljon muttei ymmärrä mitään.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Ovatko ihmiset tyhmiä?"
Haastava kysymys. Vastaus riippuu aivan siitä, kuinka korkealle rima asetetaan. Kun rimaa nostetaan kyllin ylös, niin tyhmiä me olemme herra paratkoon jokainen.
Toinen asia on sitten typeryys eli se, että ihminen toimii pöljemmin kuin mihin hänen kapasiteettinsa riittäisi. Ja tästä seuraa päivän vastakysymys. Kumpi on pahempa, tyhmyys vai typeryys?

Pekka Iiskonmaki

Suunnatonta typeryyttä edustaa oman ajattelun ulkoistaminen.

Ylityöpalkka mitataan muille veroina, mutta silti äänestää vasemmistoa.

Toimituksen poiminnat

Sivut