JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Miksi minä maksan sinun virheestäsi?

Suomessa on lait joita jokaisen pitäisi noudattaa, tai ainakin pyrkiä noudattamaan, aina kun se on mahdollista. Joskus toki voi tulla eteen tilanne jossa lakia on pakko rikkoa. Lähtökohtaisesti tilanteet kuitenkin lienevät sellaisia, että jokaisen on mahdollisuus lakia noudattaa?

Jonkin verran on aika ajoin käyty keskustelua siitä pitäisikö ihmisen itse itselleen aiheuttamista sairastumisista hänellä olla enemmän omaa vastuuta myös rahallisesti. Eli jos vaikka tupakoit niin pitäisikö keuhkosyövän tai keuhkoahtauman hoidosta itse maksaa enemmän kuin sellaisen henkilön jonka sairaus ei olisi itse aiheutettu? Ongelmana lienee, että emme voi 100%:n varmuudella tietää mikä kulloinkin on todellinen syy sairauden takana.

Todelliset syyt

On kuitenkin paljon asioita joissa todellinen, hoitoa vaativaan seikkaan johtanut syy on 100%:n varmuudella selvitettävissä. Siksi saankin aiheen kysyä: miksi minun pitää verorahoillani tukea välinpitämättömyyttä?

Ajatellaanpa nyt vaikka autokolaria!

Autokolarissa jossa henkilö vammautuu vakavasti koska ei ole käyttänyt turvavyötä. Mielestäni tuollaisesta välinpitämättömyydestä pitäisi voida rangaista. Jos siis voidaan luotettavasti todeta, että kolarissa vammautunut ei ole käyttänyt turvavyötä niin hoitomaksuihin silloin vaan raakasti lisää 20%:n lisäomavastuu. Vastaava omavastuun korotus myös välittömästi ennen onnettomuutta ylinopeutta ajaneelle.

Polkupyöräilijän onnettomuus

Samaan tapaan pitäisi toimia jos loukkaantunut ei ole käyttänyt pyöräillessään pyöräilykypärää ja joutuu onnettomuuteen jossa loukkaantuu - vaikka vamma ei päähän tulisikaan. Vähän samaan tapaan siis kuin että rakennuksella on naulaan astuessa käytettävä kypärää - no nykyisin on turvakengät kaikilla, onneksi.

Lasten leikit

Trampoliinionnettomuuksia sattuu lapsille aivan liikaa. Tuossa asiassa merkittävässä roolissa onkin mm. valvonta. Huoltajien pitää valvoa, että hypittäessä noudatetaan valmistajan turvallisuusohjeita, kuten sitä, että hypitään vain YKSI KERRALLAAN! Jos sitten onnettomuus sattuu ja hyppimässä on ollutkin kaksi lasta, tai useampia, niin raakasti vaan sairaanhoitokulujen omavastuuseen 20%:n korotus.

Köyhiä ei pidä unohtaa!

Köyhillä on helpompaa? He saavat toimeentulotukea joka maksaa sitten korotetutkin kulut - vai maksaako? KYLLÄ lakia pitäisi sitten heidänkin kohdaltaan rukata. Pahin rikos Suomessa on työstä kieltäytyminen. Sen vuoksi toimeentulotuen perusosaa voidaan alentaa 20%, jopa 40%. Vastaava alennus pitäisi voida tehdä esittämäni kaltaisten hoitomaksujen maksamiseen, (ja toki myös(?) rikosvahinkokorvausten maksamiseksi?).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Onhan se toki niinkin, että sinäkin maksat, ja olet maksanut, minun virheistäni.

Juha Hämäläinen

Ihmiset tekevät tietoisesti itselleen ja muille vahinkoa. Onhan se sinällään kornia.

Mutta meillä on vakuutukset, joilla kustannuksia katetaan ja tasataan. On pakollisia ja vapaaehtoisia vakuutuksia.

On sitten eri asia maksavatko kaikki tarpeeksi vakuutusmaksuja. Varmasti eivät. Moni saa vakuutussuojan, vaikkei maksayhtään mitään eikä pätkääkään välitä välttää ongelmia ja riskejä. Se on väärin toki. Pakkotoimin kuitenkin muut joutuvat luopumaan työnsä tuloksista näiden hyväksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onko ennen kuolemaa otetusta henkivakuutuksesta mitään iloa tai hyötyä henkensä menettäneelle ?

Juha Hämäläinen

#3. Ei tietenkään vaan edunsaajille kuten puolisolle tai kakaroille. Ja kuoleman tai vakavan sairastumisen jälkeen ei vakuutusta oikein saa.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Kaipa tuollainen vakuutus tarjoaa lähinnä jonkinlaista mielenrauhaa. Ei kai sellaista kukaan muuten itselleen ottaisi, puolisolleen ehkä kuitenkin - vaan siis miksi?

Toimituksen poiminnat

Sivut