JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Toimeentulotukea myös opiskeleville maahanmuuttajille

"Mahdollisen lainantakauksen myöntää joka tapauksessa Kela ja itse lainan pankki. Jos lainaa ei heru, on opiskelijan mahdollista saada myös toimeentulotukea." Kertoi mm. YLEn radiouutiset tänään. Enemmänkin tietoa asiasta löytyy YLEn nettisivulta.

Aikuisen maahanmuuttajaopiskelijan on siis mahdollista saada opiskeluihinsa opintotukea, kuten suomalaisenkin. Lisäksi molemmilla ryhmillä on toinenkin mahdollisuus: "Jos maahanmuuttaja on kotouttamistoimenpiteiden, kuten esimerkiksi kielikurssien päättyessä ehtinyt täyttää 25 vuotta, on hänellä mahdollisuus opiskella omaehtoisia opintoja työmarkkinatuella."

Uutisen perusteella voisi virheellisesti päätellä, että opiskelijalla ei ole oikeutta toimeentulotukeen jos hänellä on oikeus nostaa opintolaina. Se ei pidä paikkaansa, kuten varmasti moni suomalainen entinen opiskelija tietää. Moni on opiskellut elää kitkuttaen ilman lainaa saaden muut opintotukietuudet ja lisäksi toimeentulotukea.

Asia on siten, että lainaa ei ole pakko nostaa mutta se voidaan katsoa tuloksi jos sitä on mahdollista nostaa. Pieneksihän tulot silloin jäävät, mutta suuri on se opiskelijoiden joukko joka tuostakin on selvinnyt. Totta on, että lainamäärää on nostettu joten toimeentulotukea voi tänä päivänä saada vähemmän. Aina on kuitenkin mahdollista nostaa vain osa lainasta.

Kuitenkin jos päättää elää kitkuttaa ilman lainaa ja tarvitsisi sitten toimeentulotukea esim. kesän ajaksi niin on tarpeen hakea toimeentulotukea joka kuukausi vaikka ei sitä saisikaan jotta lainaosuus tulee huomioon otetuksi tulona jo opintojen aikana, jolloin sitä sitten ei tarvitse nostaa kesälomalla elämiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Toni Rintala

Mun opiskeluaikoina opintolainaa nimenomaan kannatti ottaa, koska se oli niin halpaa.

Muualla maailmassa 99% opiskelijoista ottaa opintolainaa luokkaa kymmeniä tuhansia euroja.

Suomi on siitä poikkeuksellinen maa, että täällä valmistuu velattomia ammattilaisia. Heillä on suuri houkutus muuttaa ulkomaille paremman palkan perään, kun ei ole velkaa opinnoista. Tämä huippuosaajien aivovuoto onkin suuri ongelma!

Juhani Vehmaskangas

"Heillä on suuri houkutus muuttaa ulkomaille paremman palkan perään, kun ei ole velkaa opinnoista."

Eikö houkutus suurempaan palkkaan olisi velkaantuneella ammattilaisella suurempi?

Toni Rintala

"Eikö houkutus suurempaan palkkaan olisi velkaantuneella ammattilaisella suurempi?"

Olet oikeassa. Miten tuo meni multa ohi.
Velattoman on ehkä helpompi muuttaa mm. Yhdysvaltoihin töihin ja hommata hulppea asunto, kun ei ole muuta velkaa.

Risto Koivula

Mihinkähän maahan niitä suomalaisia "vastavalmistuneita huippuammattilaisia" pilvin pimein vuotaa ja miltä aloilta? Brysseliin?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomessa asuva englantilainen huippuammattilainen kertoi asuvansa täällä, koska on neljä lasta ja hyvä yksityiskoulu maksaa briteissä 30000 puntaa vuodessa.Tämä on he..vetin hyvä maa, mitä suomalaiset eivät itse ymmärrä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tekevät tyhmästi kun hyvä koulutus on maksullista, koska hyvää koulutuksella hankittu osaaminen on myös Britannian kansantaloudelle tärkeää.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onko käytännöt muuttuneet. Aikaisemmin jos opiskelijalla ei ollut kesätöitä hänen piti viimeistään kesäaikana ottaa opintolaina, koska opintolaina on ensisijainen opiskeluajan toimeentulomuoto ja toimeentulotuki on viimesijainen toimeentulo.

Juhani Vehmaskangas

Juuri tuosta syystä sitä toimeentulotukea pitää hakea opiskellessa joka kuukausi jotta laina tulee tulona otetuksi huomioon. Ns. kaksinkertainen omavastuuttaminen kun on kielletty.

Toimituksen poiminnat

Sivut