JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Siniset oikeilla linjoilla sosiaaliturvan suhteen!

  • Siniset oikeilla linjoilla sosiaaliturvan suhteen!

Hallituspuolue siniset on oikeilla linjoilla ehdottaessaan, että Suomen sosiaaliturva tulee muuttaa kansalaisperusteiseksi. Asia on toki ollut esillä aiemminkin ja tuolloin on todettu, että asiassa on ongelmana mm. perustuslain 6§:n takaama yhdenvertaisuus. Perustuslain kanssa sosiaaliturvan yhdenvertaisuutta edellyttävät monet kansainväliset sopimukset, kuten mm. TSS-sopimus.

Näkisin kuitenkin, että sosiaaliturva on mahdollista sitoa kansalaisuuteen siten, että se ei loukkaa kenenkään oikeutta yhdenvertaiseen kohteluun, eikä syrji ketään.

Sosiaaliturvan voisi mielestäni pätevästi, laillisesti, ja kansainvälisiä sopimuksia noudatten, sitoa siihen kuinka kauan sosiaaliturvaa hakeva/saava henkilö on ollut Suomen kansalainen. Sosiaaliturva olisi siis sitä pienempi mitä lyhyemmän aikaa turvaa hakeva henkilö olisi ollut Suomen kansalainen. Täyden turvan saisi oltuaan Suomen kansalainen 18-vuotta - tuollainenhan tilanne on suomalaisella jo nyt.

Suomalainen saa täyden sosiaaliturvan (täysi toimeentulotuki) kun on täyttänyt 18-vuotta. Sitä ennen tuki on pienempi, ja tuolta linjalta voisi luoda kansalaisenaoloaikaan perustuvan minimiturvan joka ei siis jatkossa enää perustuisi siihen minkä ikäinen on sosiaaliturvaa saava henkilö.

Sinisten (lue: kylmettyneiden) nyt esiin nostama ajatus on mielestäni kannatettava ja toteuttamisen arvoinen!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Noh, ajatus on muuten harkinnan arvoinen mutta sinisetkin tiesivät tuon julkituodessaan että kyseessä on pelkkä vaalimainos. Niin, se voisi ehkä muuttua todelliseksi laiksi jos he saisivat sen taakse myös (ainakin) Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaiset. Mutta tällöinkään asiaa ei pääse käsittelemään nykyinen eduskunta.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Esitys ja ajatus on hyvä. Toteutus tietysti vaatii hyvää menestystä vaaleissa ja esityksen viemistä tuleviin hallitusneuvotteluihin. Siis, esityksen toteutuminen on äänestäjien käsissä..

Minä pidän esitystä hyvänä ja kannatan...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Sosialiturva olisi sitä pienempi mitä lyhyempää aikaa turvaa hakeva henkilö olisi ollut Suomen kansalainen" Vehmaskankas, osaisitko arvioida kunka monta sataa virkailijaa tarvittaisiin lisää sos.sektorille mikäli tälläinen pykäläviidakko toteutettaisiin jos kuvitellaan, että tästä syntyisi säästöä, pieleen meni, byrokratia vain lisääntyisi.

Juhani Vehmaskangas

Henkilökohtainen näkemykseni on, että koko sosiaaliturvajärjestelmä pitäisi uudistaa, ja esittämäni (hyvät?) näkökohdat ottaa huomioon, suuntana perustulo tms.

Toimituksen poiminnat

Sivut