JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

CE-merkityt sähkölaitteet vaarallisia!

Turvatekniikan keskus (TUKES) testasi halpaverkkokaupoista ostettuja latureita ja totesi ne lähes järjestään vaarallisiksi. Vaarana oli paitsi sähköiskun vaara myös vaara siitä, että tuote ylikuumenee ja aiheuttaa tulipalon - noin on kuulemma Suomessakin käynyt.

Osa testatuista ja vaarallisiksi havaituista laitteista oli CE-merkittyjä. CE-merkintään ei siis voi luottaa.

CE-MERKINNÄN LUOTETTAVUUS

CE-merkintä ei siis takaa sitä, että sähkölaite olisi turvallinen. Ei se toki takaa minkään muunkaan tuotteen turvallisuutta. CE-merkinnän on tarkoitus olla takuu siitä, että tuote täyttää EU:n laatuvaatimukset.

CE-merkintää ei kuitenkaan tarvitse hakea. Merkinnän saa hakematta printata tuotteeseen. CE-merkinnän on tarkoitus olla takuu siitä, että tuotte täyttää EU:n asettamat laatuvaatimukset. Merkinnän saa siis laittaa tuotteeseen merkkinä siitä, että valmistaja takaa, että tuote täyttää EU:n vaatimukset. Mitään testiä ei ole tarpeen läpäistä!

Kannattaa siis harkita kaksi, jopa kolmekin, kertaa, ennen kuin tilaa CE-merkityn "turvallisen" laitteen halvalla EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta. Vahingon toteutuessa kun tuolloin voi olla vaikeaa löytää vastuunkantajaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Pari CE dokumentaatiota koonneena voin kyllä sanoa että konedirektiivi on kaikkien osapuolten etu jos sitä vain sovelletaan oikein. Vaikka se on raskas, se pakottaa suunnittelijat miettimään asioita joita ei yleensä tule ajateltua. Käyttäjälle turvallinen tuote ja valmistajalle laajat sisämarkkinat yhtenäisillä säädöksillä. Parasta mitä Eurooppa on saanut aikaan.

Juhani Vehmaskangas

Siinähän tuo ongelma on, että kun voit vaan printata CE-merkinnän "minne tahansa" ja sitten vaan toivot, ettei vahinkoa satu. Jos sattuu niin kuka korvaa jos merkintä on printattu EU:n ulkopuolella valmistettuun ja sieltä tilattuun tuotteeseen?

Pekka Pylkkönen

Normien mukaan valmistaja tai maahantuoja.

Mitään etukäteisvalvontaa markkinoillesaattamiseen on turha haikailla. Tuotteita tulee markkinoille sellaista tahtia että niiden tutkiminen olisi mahdotonta. Ja vahinkoja toki sattuu täysin asiallisillakin tuotteilla - jopa niillä joilla vaaditaan auktorisoidun labran ennakkotarkastus.

Jotkut kiinalaiset toimijat käyttävät muuten CE merkin kanssa liki identtistä China Export-merkkiä. Se on tietysti täysin laiton, mutta erehtyminen on helppoa.

Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #3

Miksi on luotu: China Export -merkki?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #4

Varmaan juuri tuon vedätyksen takia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

CE-merkinnät on varmaan Eu:n paskin keksintö ikinä!

Käyttäjän JarmoAhonen1 kuva
Jarmo Ahonen

On tosiaan kummallinen harhaluulo, että CE-merkinta takaisi yhtään mitään. Sehän on pelkkä valmistaja itse antama lupaus siitä, että laite on normien mukainen.

Valmistaja voi sitten oman omatuntonsa mukaan päättää tehdä testit, tehdä niistä osan, jättää lähes kaikki tekemättä tai pelkästään tulostaa CE-tarran ja liimata sen tuotteeseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ennen vanhaan, itsenäisyyden aikana Tukes hoiti ettei kaikkea roskaa päässyt Suomen markkinoille.

Toimituksen poiminnat

Sivut