JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Viimeistä kertaa talviaikaan?

"Tulisiko Euroopan siirtyä yhteen aikayöhykkeeseen mieluimmin kuin sotkea talvi- ja kesä ajat kansallisten mieltymysten mukaisesti." Tuo on kysymys jonka Ari Alsio esitti eilen blogissaan.

Kysymys on hyvä ja ajankohtainen sillä onhan Euroopan Komissio päättänyt, että ensi vuonna kelloja käännellään viimeistä kertaa EU:n alueella. Venäjällähän vastaava järkipäätös ymmärrettiin tehdä jo vuosia sitten.

Kesäajasta on ollut kiistattomat hyödyt, kuten Alsiokin blogissaan tuo esiin: "Kesäajasta koituva valoisan ajan säästö on merkittävin keväisin ja syksyisin, jolloin illat ovat pimeitä ja aamut valoisia normaaliaikaa käytettäessä. Koska ihmisten yleinen elämänrytmi on nykyisin painottunut iltaan, kesäaika lisää ihmisten käytettävissä olevaa valoisaa aikaa yhdellä tunnilla."

KESÄ VAI TALVIAIKA?

Kohta pian rukkaamme taas kelloja. Heräämme yöllä kolmelta itse kukin niitä siirtämään, tarkasti! Mutta entä kun tuosta rulianssista päästään eroon niin onko Suomen syytä jäädä ensi kevään kellojen rukkaamisen jälkeen kesäaikaan, vai olisiko parempi vielä sitten syksyllä siirtyä "normaaliaikaan" jossa suomalaiset ovat eläneet vuosisatoja, ennen kuin kellojen siirtely keksittiin.

Vanhat jäärät ovat tietysti sitä mieltä, että oikea aika on se vanha kunnon normaaliaika. Siirretään siis kelloja viimeisen kerran ensi vuoden syksyllä. Nuoriso sen sijaan lienee suuremmissa määrin pysyvän kesäajan kannalla.

Ongelman asiassa muodostavat siis vanhat jäärät. Perusteluita talviajan puolesta löytyy Alsionkin blogitekstistä: "Jos nyt siirtyisimme talviaikaan pysyvästi ja Ruotsi ja muut UTC+1 maat valitsisivat kesäjan mikä heille olisi samoin UTC+2 Olisimme käytännössä Euroopan ajassa, Jos Balttian maat toimisivat samoin kuin Suomi valiten talviajan olisi esitykseni Euroopan yhtenäisestä ajasta melkein toteutunut." 

JÄRKEVIN TAPA PÄÄTTÄÄ ASIASTA?

Järkevin tapa päättää asiasta on ilman muuta antaa päätösvalta niille joita asia eniten koskee. Äänimääriä pitäisi siis painottaa. 90 vuotta vanhalle eläkeläispapalle asialla ei juurikaan ole merkitystä. Suuri merkitys asialla sen sijaan on kolmikymppiselle maanviljelijän morsiamelle, jonka pitäisikin saada ainakin kolminkertainen äänimäärä dementikkovanhukseen verrattuna - eikä sekään kyllä riittäisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Miettimisen paikka Suomelle miten asiasta päättää, eli kesäaika olisi Suomelle ajalliseti parempi, mutta jos päädymme yhteiseen Eurooppa-aikaan on se ainkin sillä tavalla perusteltua. Jos taas kaikki maat päättävät ajastaan sikisokin, niin sellainen aikajärjsetelmä tullaan muutamaan vuoden päästä vaatimaan uusiksi, sanon minä.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Todellakin, miettimisen paikka. Tuollainen "sikin sokin" järjestelmä olisi todella ikävä vaihtoehto. Sellainen siitä toki nyt voi tulla :-(

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kesäaika ? Siis ei ns normaaliaika ?

Talvella olisi pimeää vielä klo 10.30. Etelä - Suomessakin.
Aamupäivät nukuttaisiin kouluissa ja 8-16 - työpaikoilla.
Kiva projekti.

Juu, tiedetään , Lapissa on kaamos jne.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kellonaika on vihdoinkin EU-kysymys, joka kiinnostaa kansalaisia! Jokaisella tai lähes jokaisella on asiasta mielipide, päinvastoin kuin esimerkiksi eiliselle päivätystä aiheesta

"Toissijaisuusperiaatteen ja ylisääntelyn vaikutukset talouteen ja työllisyyteen
[puheenjohtajavaltio Itävallan pyytämä valmisteleva lausunto]

Hallintovirkamies Jean-Pierre FAURE
Asiakirjan päivämäärä 12/09/2018
Esittelijä: Dimitris Dimitriadis
Toinen esittelijä: Wolfgang Greif"

Vielä viime vuonna ilmoitin itsevarmasti, että tulen jatkamaan kellojen kääntelyä vaikka yksin, jos normaali- ja kesäajan vaihtamisesta yleisesti luovutaan. Nyt olen valmis mukautumaan "kestoaikaan", joka todellakin näyttää tekevän tuloaan. Olen tottunut tervehtimään kevättä siirtymällä valoisiin iltoihin, mikä on joka vuosi tuntunut hienolta hetkeltä. Muistan jopa kevään v. 1981, jolloin temppu tehtiin ensimmäistä kertaa!

Ja nyt, arvoisat eurokansalaiset: ottakaamme kaikki Jean-Pierren, Dimitrisin ja Wolfgangin yllätykseksi kantaa myös kysymykseen toissijaisuusperiaatteen ja ylisääntelyn vaikutuksista talouteen ja työllisyyteen!

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Ehdottomasti keski-Euroopan aikaan.

Toimituksen poiminnat

Sivut