JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Ihmisroska - moraalinen vai eettinen ongelma?

Ihmisroska puheista on, kuten aiemmin kirjoitin, tehty rikosilmoituksia. Ihmisroska-puheisiin ovat syyllistyneet hyvin koulutetut henkilöt. Henkilöt joilla pitäisi olla eettistäkin näkemystä. Henkilöt joiden valinnat eivät varmastikaan pohjaa pelkkään moraaliin.

Etiikkahan on tiedostettua moraalia. Monilla aloilla on olemassa ns. eettiset säännöt, jotka kertovat mikä tapa toimia on oikein. Sääntöjä laadittaessa on huolella perehdytty siihen miksi jokin tapa toimia on oikein ja toinen tapa taas on väärin.

Väitän, että kun puhuu ihmisroskasta siten kuin nyt on eräässä valtuustossakin ex-kansanedustajan toimesta tapahtunut niin henkilöllä on pikkaisen vääristynyt moraali - ja syynä siihen on kasvatus. Eikä ole edes koulutus tai elämänkokemus sitten auttanut, jotta olisi asian saanut vietyä eettiselle tasolle ennen kuin sen suustaan on ulos päästänyt.

Moraaliopin pitäisi olla yksi pakollinen aine kaikessa opetuksessa. Kun jokainen joutuisi riittävän ajoissa pohtimaan sitä, että mikä on oikein ja mikä väärin, eivätkä asian jäisi vain moraalin varaan, niin maailma olisi varmasti tulevaisuudessa kaikille parempi paikka elää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Etiikan ja moraalin välinen raja on Joonianmereen piirrety viiva - hieman samasta asiasta on siis kyse, toinen termi on vain alkujaan kreikan kielinen ja toinen latinan kielinen. Vakiintuneesti tosin moraalin katsotaan heijastelevan yksilön käsityksiä oikeasta ja väärästä ja etiikan ilmentävän yhteisön omaksumia moraalisääntöjä...

Sinänsä olen samaa mieltä kirjoituksesi aiheesta.

Risto Koivula

Toimituksen poiminnat

Sivut