JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Lyhyempiä matkoja kaikille!

Kaikki me sen tiedämme, että liikkuminen kuluttaa energiaa - käytännössä pidempi matka = suurempi kulutus. Yksi keino hilliutä ilmastonmuutosta olisikin pyrkiä vähentämään liikkumista. Jos kuitenkin liikkuu niin pitäisi pyrkiä liikkumaan; kävellen, polkupyörällä, tai joukkoliikenteellä.

Kaikkialla ei ole joukkoliikennettä, eivätkä kaikki omista pyörää tai osaa pyöräillä. On kuitenkin täysin hullua - ainakin hassua, että eri alojen osaajat liikkuvat keskenään ristiin rastiin. Esimerkiksi sairaanhoitaja voi ajaa autollaan paikkakunnalta A paikkakunnalle B ja häntä vastaan tulee toinen hoitaja suuntana B -> A. Järkeä?

Työpaikkoja pitäisi pitäisi pyrkiä vaihtamaan. Tai sitten asuinpaikkoja. Lähtökohtana tulisi olla, että työpaikka sijaitsee mahdollisimman lähellä sitä paikkaa missä asuu. Hyvä olisi jos kauppa ja virastotkin olisivat vieressä. Ehkä järkevintä olisikin pyrkiä tulevaisuudessa asumaan suurissa komplekseissa joissa on valmiiksi kaikki tarvittava?

Nykysysteemi suosii suuria päästöjä, ja jopa velvoittaa niitä tuottamaan, kun samalla "ollaan huolissaan" ilmastonmuutoksesta. Melkoista kaksinaismoralismia päättäjien taholta. Ongelma olisi varmasti ratkaistavissa, siis pakko liikaan liikkumiseen (pakon poistaminen siis), mutta onko ongelmanratkaisua edes yritetty. Jos on niin kuka, koska, ja miten?

Lentomatkat ovat luku sinänsä. Lentäminen saastuttaa paljon ja on siksi kai edullistakin. Kerosiini on kai verotonta. Ehkä kerosiiniä pitäisi alkaa verottaa kuten bensiiniä ja suunnata tuotto esim. etätöiden tukemiseen, ja muutenkin digitalisaation hyödyntämiseen keinona ulkomaanmatkojen sijaan. Virtuaalitodellisuutta ja sellaista siis lentomakustamisen sijaan. Varmasti tulevaisuudessa joo, mutta onko silloin jo liian myöhäistä?

Ei ole järkevää sekään, että nykytilanteessa täällä Suomessa, ja monissa muissakin maissa, panostamme siihen, että saamme tänne aina vaan lisää ja lisää turisteja mm. Kiinasta ja Japanista - lentämällä tottakai, kuluttamaan!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Tämä kirjoitus jonka kopsasin, kertoo paljon tästä järjettömyydestä.

"Markku Jäntti

8. lokakuu kello 12.43
A-oluen matka 2800 km. Päätin hankkia olutta ja tilasin sitä netistä. Olut on pantu Lahdessa, siirretty savuavalla rekalla satamaan ja laivaan ja kuljetettu isosti savuavalla laivalla Saksaan. Saksan satamasta se kuljetettiin myyjäliikkeen varastoon savuavalla rekalla. Tilauksen jälkeen se siirrettiin savuavalla rekalla satamaan ja isosti savuava laiva toi sen Suomeen.

Suomessa savuava rekka toimitti tilauksen Postin logistiikkakeskukseen josta se toimitettiin edelleen Lahteen. Savuavalla rekalla. Lopputoimitus vähemmin savuavalla Postin yhteistyökumppanin pakettiautolla kotiovelle. 3 tuntia etuajassa.

Niin, olueni on pantu Lahdessa, kotoani matkaa noin 8 km. Olueni matkusti kuitenkin n. 2800 km erilaisilla savuavilla vekottimilla. Toinen vaihtoehto olisi ollut noutaa se olueni lähikaupasta savuavalla henkilöautollani n. 1,5 km päästä mutta eihän moinen saastuttaminen sovi.

Ai hinta? Hinnaksi jäi 40 % siitä hinnasta kuin olisin sen lähikaupasta saanut.

Olisi hallitukselta mainio ympäristöteko jotta se saattaisi alkoholiveron sille taholle jotta oluen hinta Suomessa olisi edes kohtuullinen eikä noita savuavia vekottimia ei tarvitsis ajeluttaa eestaas."

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Ehkä järkevintä olisikin pyrkiä tulevaisuudessa asumaan suurissa komplekseissa joissa on valmiiksi kaikki tarvittava?

Elämäni tarhakettuna. Elää jossain kolossa mennä viereiseen koloon töihin, kouluun, kauppaan pyöriä pienessä ympyrässä koko ikä. Kesälomalla voisi tehdä pitemmän reissun kävellen. Hienoa!

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Tottakai sen reissun kesällä voisi tehdä polkupyörälläkin - sellaisellä yhteiskäyttöpyörällä. Ei kai nyt jokainen omaa pyörää tarvitse?

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Sitten kun tulee aika jättää tomumaja sen voi käyttää lämmitykseen lämpökattila1ssä jossa on siihen tehokkaat suodattimet.
Ajanviihteeksi voisi kuunnella S Hassin pakinoita; Imastonmuutos ja minä.

Toimituksen poiminnat

Sivut