JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Julkiset palkkatiedot = erinomainen idea!

  • Julkiset palkkatiedot = erinomainen idea!

Palkkatietojen yleinen julkistaminen on erinomainen idea. Jo nykyisin virassa toimivien palkat ovat julkisia. Olisi täysin oikein julkistaa kaikkien palkkatiedot, ja vieläpä laajemmin kuin mitä tasa-arvovaltuutettu on esittänyt. 

Palkka tasa-arvoa, eli palkkauksen yhdenvertaisuutta, varmasti edistäisi  jos jokaisen tilinauha olisi vaikkapa sitä varten kehitetyssä verkkopalvelussa kenen tahansa nähtävissä. Menettely vähentäisi varmasti myös mahdollisuuksia tehdä pimeitä töitä.

Ehdotus palkkatietojen julkisuudesta on mielestäni hyvä, joskin pikkaisen torso.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyllähän suurituloisten, kuten minun, tulot ovat luettavissa juorukalenterista jo nyt.

Juhani Vehmaskangas

Osin totta. Jokaisen tulot voi käydä tarkistamasssa kun verotus on valmistunut: verottajan luona. Mutta eivät ne tiedot kenenkään palkkaa suoraan kerro.

Käyttäjän NiemiMatti kuva
Matti Niemi

Mun mielestä palkkatietoja ei pidä julkistaa nykyistä enempää. Aiheuttaisi vain kateutta ja eripuraa.
jokainen saa palkkaa kyllä sen minkä on ansainnut.
Ja sanon näin nyt työttömänä.

Käyttäjän ReinoNyrhinen kuva
Reino Nyrhinen

Palkkatietojen yleinen julkistaminen antaa kateellisille ja tirkistelyn haluisille kansalaisille uudet eväät harjoittaa perverssiä elämäntapaansa.
Miksi pitäisi olla kiinnostunut naapurin työteosta,naapurin elämäntavasta,naapurin tavasta suorittaa aviollisia velvoitteita jne.
Palkka ja ansiot kokonaisuudessaan ovat henkilökohtaisia asioita kuten kaikki edellämainitut asiatkin.
Yrittäkäämme elää omaa elämäämme ja jättäkäämme muut kansalaiset rauhaan.

Juhani Vehmaskangas

Minä näen asian siten, että olisi ihan hyvä tietää saako samaa työtä tekevä naapuri samaa palkkaa (sukupuolesta riippumatta), vai maksetaanko jollekulle "hyvä miehen lisää"?

Riippumatta siis siitä, että onko töissä firmassa vai vuokravälitysfirmassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Myös sellainen julkinen tilasto olisi mukavaa luettavaa , jossa kerrottaisiin paljonko kunkin työtä tekevän ihmisen töissä pitäminen on maksanut kyseiselle työnantajalle.

Juhani Vehmaskangas

Totta. Tuollainen pitäisi ehdottomasti kehittää.

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Palkkalaskelmissa näkyy myös sairauslomien määrä, mikä lienee salassa pidettävää tietoa? Hyödyllistä tietoa saataisiin varmaan myös tukien saajien henkilökohtaisista tilastoista, jos kyttäyslinjalle lähdetään. Olisihan se hyvä tietää paljonko menee omasta pussista sille naapurin Pekalle, joka on ollut 10 vuotta työttömänä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Julkiset verotiedot riittävät. Miksi pitäisi vain yhtä ryhmää, palkannauttijoita, piinata moisella intimiteettisuojan poistamisella? Suomessa vallitsee elinkeinovapaus. Jotkut myyvät työtään, toiset perunoita, kolmannet IT-konsultointia, neljännet kirjoittamiaan kirjoja j.n.e.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Olen samaa mieltä. Siis tuntipalkka tehtyä työtuntia kohden, ei kuukausiansioita.
Kuukausiansiotietoja ei voi edes julkistaa, sillä EU-tuomioistuin on tehnyt päätöksen (Jämo C-236/98) koskien yötyölisiä, että palkkavertailuun ei pidä ottaa mukaan palkanlisää, joka maksetaan epämukavista työajoista. Tämä sama vaatimus on ILO-100 – sopimuksessa.
Miksi julkaista kuukausiansiotietoja, kun ne on todettu YK:ssa, EU:ssa, EU-tuomioistuimessa ja ILO:ssa epätasa-arvoisiksi vertailutiedoiksi?

Toimituksen poiminnat

Sivut