JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Sananvapaus ja lähdesuoja - takavarikko. Oikeudenkäyntikulut?

  • Sananvapaudesta ja lähdesuojasta on kysymys?
    Sananvapaudesta ja lähdesuojasta on kysymys?

Helsingin sanomien toimittajan kotiin tehdyssä kotietsinnässä takavarikoitiin toimittajan tietoteknisiä laitteita. Käräjäoikeus totesi aikoinaan kotietsinnän ja takavarikot lainmukaisiksi. Samalle kannalle on nyt päätynyt hovioikeus. Julkisuuteen saatetun tiedon mukaan toimittaja harkitsee valitusluvan hakemista koska asiassa on jossain määrin kysymyksessä linjaveto.

Kuka maksaa oikeudenkäyntikulut? Toivottavaa on, että Helsingin sanomat hoitaa jutun kaikki kulut ellei toimittaja juttua voita - vieläpä niin pitkälle, että mikäli häviö toimittajalle KKO:ssa tulee, tai valituslupaa ei myönnetä, niin juttu pitäisi ehdottomasti viedä ylikansalliseen tuomioistuimeen.

Oikeuden hakeminen Suomessa on ylipäätään liian kallista. Laissa pitäisi säätää, että ennakkotapausluonteiset asiat hoidettaisiin KKO:ssa (ja KHO:ssa) aina valtion kustannuksella. Ennakkotapausluonteiset asiat ovat aina tulkinnanvaraisia ja siksi sen kaltaisissa asioissa pitäisi toimia myös siten, että kumpikin osapuoli vastaisi käräjä- ja hovioikeudessa vain omista kuluistaan. Pelko maksumieheksi joutumisesta estää liian usein oikeuden toteutumisen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Sivut