Naiset vaativat tasa-arvoa – eivät yhdenvertaisuutta

Naiset vaativat tasa-arvon toteutumista yhteiskunnan kaikille sektoreille. Tasa-arvolla on Suomessa perinteisesti tarkoitettu nimenomaan naisten- ja miesten välistä tasa-arvoa. Tasa-arvolla ei siis tarkoiteta yhdenvertaisuutta.

Viimeksi tänään katselin TV:stä jotain uutispätkää jossa naisjääkiekkoilijat olivat huolissaan siitä, että heidän pelatessaan katsomosta puuttuu yleisö lähes täysin. Toinen ongelma oli se, että naispelaajat joutuvat ennenminkin maksamaan pelaamisestaan huipputasolla kun miehet saavat siitä palkkaa. Vähän samantyyppinen lienee tilanne muussakin urheilussa. Mikä ratkaisuksi?

YHDENVERTAISUUS ON RATKAISU

Yhdenvertaisuudella ainakin minä tarkoitan sitä, että jokaisella maksetaan samasta työstä sama palkka. Olipa työn tekijänä sitten mies tai nainen, homo tai hermafrodiitti, tai mikä tahansa intro/entrovertti tms. jne.. Saman tulee tietysti päteä ammattiurheiluun olipa urheilija sitten mies tai nainen.

Tasa-arvo ei siis ratkaise ongelmaa koska siinä tarkastellaan tilannetta naisten ja miesten välillä.

Miten sitten yhdenvertaisuus saisi naisten palkat ja palkkiot samalle tasolle kuin mitä miehille maksetaan (siis sikäli kun ne eivät sitä vielä ole?)

Urheilun osalta asia on helppo ratkaista: miehet ja naiset, tai siis naiset ja miehet, laitetaan kaikki pelaamaan ja kilpailemaan samassa sarjassa. Ei erikseen joukkueita naisille, eikä siis myöskään miehille, ja parhaat pärjäävät ja niittävät sadon. Kenelläkään ei olisi nokan koputtamista.

TÖIDEN HINNOITTELU

Työnteon osalta tilanne on toinen. Lähtökohtana ei voisi olla, että samasta työtä maksettaisiin sama palkka.

Lähtökohtana tulisi olla, että samasta työmäärästä maksettaisiin sama palkka. Kun tämä "pikkuseikka" otetaan huomioon niin voitaneen todeta, että naisten palkat ovat tällä hetkellä liian korkealla tasolla.

* * *

Tasa-arvo vs. yhdenvertaisuus

Tasa-arvo on siis sitä, että samasta tai samanarvoisesta työstä maksetaan samaa palkkaa sukupuolesta riippumatta. Yhdenvertaisuus sitä, että palkan määrä on sidottu työsuorituksen arvoon (vähän kuin urakkapalkka).

Yhdenvertaisuus, jota naiset siis eivät kannata/halua tarkoittaa, että jos kaksi samaakin sukupuolta olevaan henkilöä tekevät samaa tai samanarvoista työtä niin palkka on sama siinä tilanteessa, että työn tuloksen arvo on tismalleen sama. Sitähän se ei lähes koskaan ole, mutta arvon määritteleminen on usein vaikeaa.

Lähtökohtaisesti voitaneen yleisesti hyväksyä se, että naisten palkka olisi noin 85% miesten palkasta koska heidän fyysiset ominaisuutensa rajoittavat kykyä tehdä fyysistä työtä mistä johtuen miehet tekevät raskaammat hommat joista pitääkin ansaita enemmän.

Esim. mielisairaaloissa tilanne on usein se, että väkivaltaisen potilaan kohdalla voimatoimia käyttävät mieshoitajat ja naishoitaja sitten piikittää rauhoittavan. Piikittäminen on paljon kevyempi homma. Samantyyppinen vertaaminen sopii moneen muuhunkin työhön. Ei toki ajatustyöhön.

JuhaniVehmaskangas
Pori

Olen "merkillisten tilanteiden mies" (poliisi niin todennut).
Syynä tuohon jossain määrin pidän sitä, että minulla on suuret silmät ja isot korvat - tarkoitan, että näen ja kuulen asioita jotka monilta muilta jäävät huomaamatta. Olen mielestäni jonkinlainen oikeusturva-aktivisti, perusoikeuksien puolustaja.

Monenlaisessa mukana ollut taustavaikuttaja minä olen. Toki vaikutan jossain määrin yhä - ehkä sopivasti, joskus liikaa... mutku...

Lempinimet: ”proffa” ja ”kekkonen”.
ex. "perushullu professori".

p.045-2345936 - www.vehmaskangas.fi
Anonyymi PALAUTE: http://www.vehmaskangas.fi/Ratkaisuja/palaute_US.html

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu