JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Kaikki blogit puheenaiheesta Baltian maat

Kyydityksiä on ollut monenlaisia

Suomessa muistetaan kyyditykset 30 -luvulta.  Myös Virossa muistetaan kyydityksiä.  Kyyditysten mittakaava on Virossa ollut mittakaavaltaa toisenlainen ja sen seuraukset myös toisenlaisia kuin Suomessa.  Virossa muistellaan vuosittain maaliskuun 25.

EU:n korvaaminen Pohjolan unionilla olisi vihamielistä Baltian maita kohtaan

Olen parhaillaan lukemassa kirjastosta lainaamaani europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk, kans, kd) kolmen vuoden takaista kirjaa "Suomen linja", jossa hän, samoin kuin muutamassa muussa kirjassaan nostaa esille "Pohjolan Unionin" Euroopan Unionin korvaajana Suomen liittoutumisratkaisuksi. Tällaisissa hankkeissa Suomella olisi vahva liittosopimus ja mahdollinen yhteisvaluutta Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin kanssa, mutta suhteita muihin maihin ei määritellä yhtä kiinteästi.

Suomen turvallisuus on täysin kiinni Baltian maiden turvallisuudesta

Tämän vuosikymmen alkupuolella Itämeren alueen yhtenä turvallisuuspoliittisena teemana oli Suomen ja Ruotsin rooli Baltian maiden turvallisuuden tuottajina. Nato ja Yhdysvallat yrittivät saada aktiivisesti Suomea ja Ruotsia mukaan Naton hävittäjäilmavalvontaan Baltiassa. Koska Baltian mailla ei ollut omaa hävittäjäkalustoa, muut Nato-maat olivat sijoittaneet neljä hävittäjää Liettuassa sijaitsevalle sotilaskentälle, ja tuohon toimintaan haluttiin saada myös sotilaallisesti liittoutumattomat Suomi ja Ruotsi mukaan.

Suomen on ymmärrettävä Yhdysvaltain puolustushaasteet Baltiassa

Presidentti Barack Obama vieraili Virossa syksyllä 2014. ”Tulin tänne ennen kaikkea vahvistamaan Yhdysvaltojen sitoutumisen Viron turvallisuuteen. Se on ainainen ja järkkymätön", Obama sanoi Virolle ja samalla myös muille Baltian maille, joiden turvallisuudentunnetta Venäjä oli horjuttanut pahoin Krimin valloituksella keväällä 2014.

Nato, Baltia ja Suomi

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko sekä presidentti Putinin viimeviikkoinen vierailu ovat pitäneet yllä keskustelua Suomen asemasta yleensä ja erityisesti suhteista Venäjään. Financial Timesin viikonvaihteessa julkaisema laaja analyysi Naton sotilaallisista harjoituksista Baltiassa antaa lisäaineksia tähän pohdintaan.

Naton toimet Baltiassa

Varmistettu Puhti – testi Baltian turvallisuuden mahdollisille haasteille

assure: vakuuttaa, varmistaa

resolve: päättäväisyys, tahdonvoima

 

Washingtonilainen ajatuspaja Center for a New American Security (CNAS) on julkaissut tutkijoidensa Julianne Smithin ja Jerry Hendrixin raportin Assured Resolve – Testing Possible Challenges to Baltic Security.

Sotilaallinen avunanto poliittisena kysymyksenä on edelleen ratkaisematta

Suomessa sotilaallisen avunannon ja avunsaannin kysymys aktivoitui jo lokakuussa 2014, kun Ruotsissa oli meneillään vedenalaiseen toimintaan liittyvä jahti. Puolustusministeri Carl Haglund totesi tuolloin, että pelkästään Ruotsin sukellusvene-etsintöihin osallistuminen olisi jo vaatinut Suomen lainsäädännön uudistamista (Ylen ykkösaamu 25.10.2014). Suomen lainsäädännön puutteet ovat olleet tiedossa hyvin jo yli vuoden ajan sekä Suomen ulkopoliittiselle johdolle että myös koko kansalle.

Suomi ja ETYJ-episodin opetukset

Suomella oli käsissään valta päättää venäläisistä vieraista, mutta se luovutti sen säännöille ja muutamille (Baltian) maille. Sillä ei voittanut mitään, mutta hävisi senkin edestä. Jälkiä on korjailtu viimeksi tänään.

 

Toistaako historia jälleen itseään?

Olemme viime päivinä lukeneet yhdysvaltojen aikeista lisätä aseistustaan muun muassa Baltian maissa. Aseistusta rahdataan noin 200 sotilaan tarvitseman määrän. Eli aivan pienistä määrästä ei kuitenkaan ole kyse. Pääasiassa kyseisiin maihin viedään eri tason panssarivaunuja ja muita miehistönkuljetusvälineistöä. Venäjä on tietenkin esittänyt omat vastalauseensa, mutta se ei ainakaan Euroopassa saanut minkäänlaista vastakaikua.

Latvian puolustusministeri: ammumme vihreät miehet

Latvian puolustusministeri Raimonds Vējonis kertoi Yhdysvaltain vierailullaan, että Latviassa pohditaan jatkuvasti sodan mahdollisuutta. "Kerran minulta kysyttiin, mitä tekisitte, jos "pieniä vihreitä miehiä" ilmestyisi kaupunkiemme kaduille. Minun vastaukseni oli: me ammumme ne." Vejonis puhui myös Latvian puolustusministeriön  "nuorisokaartista," johon voivat liittyä kaikki yli 10-vuotiaat koululaiset.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä