JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Kaikki blogit puheenaiheesta Humanitaarinen apu

Kehitysapureformi - Sammallahden malli

Tiesitkö, että hyvästä tarkoituksestaan huolimatta länsimaalainen kehitysapujärjestelmä tuhoaa maailman köyhimpien yhteiskuntien mahdollisuudet nostaa elintasonsa pohjoismaiselle tasolle? Kehitysapujärjestelmä tulisikin purkaa ja rakentaa kehitysmaiden auttamiseen tarkoitetut mekanismit puhtaalta pöydältä tehokkaamiksi. Kehitysavun pohjana tulisi olla markkinatalous, koulutusvienti ja kaupankäynti, ne kun ovat historiallisesti nostaneet eniten kehitysmaita köyhyydestä.

Mistä ongitaan rahat maahanmuuton kustannuksiin?

Kuluneella viikolla uutisoitiin, ettei täksi vuodeksi suunniteltu lisärahoitus humanitaarisesta maahanmuutosta syntyvien kustannusten kattamiseksi riitä. Sisäministeriö on ehdottanut kansainvaelluksesta johtuen lisärahoitusta myös poliisien lisäpalkkaukseen. Maahanmuuttovirasto puolestaan kaipaa kymmenittäin lisää turvapaikkahakemuksia käsitteleviä virkailijoita.

Moraalinen köyhyys

Yksi harmittavimmista piirteistä turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymisessä on asian yhteiskunnallinen valtavirtaistuminen ja sen mukana asiantuntevuuden täydellinen romahtaminen.

Suomen humanitääriset velvoitteet

Suomen humanitäärisistä velvoitteista levitetään harhaanjohtavia väitteitä antamalla ymmärtää ikään kuin minkäänlaisia velvoitteita ei lainkaan edes olisi.

Sisäministeriö on Pakolaiset ja turvapaikanhakijat -sivulla määritellyt humanitaarisen maahanmuuton perusteet:

Miksi suojelun tarpeessa olevat naiset eivät tule Eurooppaan?

Näin suomalaisen ottamia kuvia nuorista miehistä vastaanottokeskuksessa ja luin hänen "järkevät" päätelmänsä turvapaikanhakijoiden sukupuolesta. Kuvien ottaja ihmettelee, miksi turvapaikanhakijoista suurin osa on nuoria miehiä.

Ajatuksia Kreikasta ilman oppineisuuden rajoituksia

Olen täysin ja onnellisesti oppimaton politiikasta, rahoitusjärjestelmistä, yhteiskuntatieteistä ynnä muista. En siis ”ymmärrä” Kreikan tilanteesta mitään. Vai ymmärränkö? Pakkohan tähän keskusteluun on osallistua.

Kreikalla on velkaa ja sitä on liikaa. Niin paljon, että maa ei kykene niitä koskaan maksamaan. Silloin lienee velkojien etu on se, että velkoja kohtuullistetaan jotta saadaan edes osa lainatusta rahasta takaisin.

Vastuunkanto alkaa

Viisi vuotta sitten alkaneet puheet vastuunkannosta ovat pian lunastusvaiheessa. Tähän asti työtä on tehty oikeastaan vain tulevan työtaakan kasvattamisessa. Viiden eurokriisivuoden aikana on saatu paljon aikaan: Kreikka on sysätty likimain luhistuneeksi valtioksi (failed state), Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n maine on pilattu, Venäjä on voinut rauhassa puuhastella uutta imperiumia, euromaissa ääriaineksia on saatu kasvatettua, miljoonia ihmisiä saatettu köyhyyteen ja euromailta riistettyä päätäntävaltaa.

Nyt loppu se rukoilu!

Olen saanut tarpeekseni kyseisistä kuvista, ja siksi muokkasin sen näin. Haluan konkretiaa. Ihmiset Nepalissa ovat köyhiä ja rahallinen apu on erityisen tärkeää nyt alueen humanitaariseen toimintaan.

Tulivuori on myös purkautunut Chilessä, ja näitä on nyt pienessä ajassa purkautunut useampiakin.

Suomalaisten avustamishalukkuuden erikoisuuksia

Keskimääräiselle nykyihmiselle on tärkeää, että hänen itsensä tarvitsee tehdä mahdollisimman vähän sen eteen, että kokee elämisensä nautinnolliseksi ja saa tuntea olevansa tärkeä, tai tärkeällä asialla. Ulkoministeriön teettämän tutkimuksen mukaan 80 % pitää kehitysapua erittäin tärkeänä tai melko tärkeänä asiana.

Asianmukaisen humanitaarisen avun tärkeys korostuu

Itä-Ukrainassa tarvitaan kiireellisesti humanitaarista apua, mutta se on toimitettava perille kansainvälisen oikeuden ja Kansainvälisen Punaisen Ristin periaatteiden mukaisesti. Venäjän lähettämä rekkasaattue ylitti Ukrainan rajan luvatta eikä suurinta osaa sen lastista ole tarkistettu missään vaiheessa. Vaikka hanke on varmaankin tarjonnut apua monelle, on se kaikessa ristiriitaisuudessaan samalla korostanut asianmukaisen humanitaarisen avun tärkeyttä kriisitilanteissa.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä