JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Kaikki blogit puheenaiheesta Puutarhanhoito

Nostetaan kasvuturve pöydälle

Vuonna 1955 Helsingin yliopiston professori Viljo Puustjärvi käynnisti kasvihuoneessa merkittävän koesarjan. Hän halusi parantaa peltoperäistä kasvihuonemultaa lisäämällä siihen rahkasammaleesta syntynyttä, suosta kaavittua pintaturvetta.

Eri maaseoksissa läpiviedyt kokeet yllättivät Puustjärven. Turpeen lisäys ei pelkästään nostanut satoja. Parhaimman sadon antoi seos, josta peltomulta jätettiin tykkänään pois. Pelkkä turve kasvatti eniten muun muassa tomaattia.

Epokaalinen sietokilpailu ante diem IV Kalendas Iunias MMXV

 

Hiljaa pitäisi oleman näinä kipeinä aikoina ettei sattuisi vielä kovemmin. Puutarhatöiden lomassa huomaa kuitenkin miettivänsä kaikkea pientä. On siis sietokilpailun aika. Olemme uuden epookin kynnyksellä. Möröt ja kaiken maailman sialtaiset nousevat ja laskevat. Pientä on siinä ihmislapsen aherrus ja vaellus. On siis aika etsiä innoitusta, jos kohta lohdukettakin valtavirrasta poikkeavasta todellisuuden tulkinnasta. Tulla tömähti sittenkin vielä yksi sietokilpailu...

 

Mutta aluksi viisisäkeistöinen oodi sietokilpailulle...

 

Vahingollinen maahantunkeutuja

Laita sammakko vesikattilaan ja kattila liedelle. Katsele sen jälkeen kuinka sammakko istuu lämpiävässä vedessä liian kauan ja keittyy kuoliaaksi loikkaamatta pois kattilasta. Näin siksi, että veden lämpö nousee liian hitaasti aiheuttaakseen sammakossa pakoreaktion.

Mikä on raparperin hiilijalanjälki?

Oras Tynkkysen kirjan Pieni maailmanpelastusopas innoittamana muutama ajatus raparperin ilmastoystävällisyydestä ja muustakin ystävällisyydestä.

Kirjassa on hyvin kirjoitettu sivuilla 182-193 siitä, mistä muutenkin on uutisoitu yhä enemmän, että ihmisten ruokavalinnoilla on suuri merkitys ilmastokriisin torjunnassa. Sivun 185 kaaviossa on useita erilaisia ruoka-aineita ja niiden hiilijalanjälkiä. Brasilialainen naudanliha tuottaa 41 kg päästöjä 1 kiloa syötävää kohti, kun taas suomalainen kauramaito 0,6 ja peruna 0,4.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä