JuhaniVehmaskangas Huomenna kaikki on... - paremmin?

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomenruotsalaiset

Hyökkäys ruotsin kieltä vastaan on hyökkäys ihmisyyttä vastaan

Ajattelen lukuisia naapureitani, perheenjäseniäni, tuttaviani, koulutiellä kulkevia pienokaisia, vanhuksia tai muuten osa jokapäiväistä arkea olevia lähimmäisiäni.

Tuntuu kammottavalta ajatella, että nämä ihmiset, lähtemätön osa kansaamme, ovat pakotettuja vuodesta toiseen muodossa tai toisessa törmäämään kansalaiskeskusteluun, missä heidän oma äidinkielensä otetaan mitä eriskummallisempia värejä saavien spekulaatioiden kohteeksi.

NEW DEAL: Ruotsinkieliselle väestölle oma maakunta

Keskustapuolueella on viime aikoina ollut kova into tehdä Suomeen maakuntauudistus. Nyt olisi sopiva hetki tarkastella myös ruotsin kielen ja ruotsinkielisen väestön tulevaisuutta samassa yhteydessä.

Olenko suomalainen? No en hemmetissä!

Sukuni on Saksasta.

Mitä jos kutsuisin itseäni aina suomensaksalaiseksi?

Kun joku erehtyisi luulemaan mua suomalaiseksi korjaisin, "en mä mikään suomalainen ole. Hyi hitto. Mä oon Suomessa asuva saksalainen eli suomensaksalainen. Meneekö kaaliin vai haenko rautalankaa?"

Sitten sattuisin olemaan miljonääri. Ostaisin kaikki politiikot puolelleni ja saisin heidät perustamaan suomensaksalaisille omat koulut, reservit ja muut, sekä saisin saksankielen opiskelun pakolliseksi kaikille koulutusasteille aina ala-asteesta yliopistoon.

Expressen: Viha suomenruotsalaisia kohtaan kasvaa Suomessa

Onko höpöjuttu vai pitääkö paikkansa? Kiusaavatko nimenomaan persut suomenruotsalaisia? En yleensä käännä lainauksia ruotsin kielestä, mutta nyt teen poikkeuksen:

"Kyselyssä monet sanoivat Perussuomalaisten kasvun syyksi sille, että suomenruotsalaisten asema on käynyt turvattomammaksi."

"On hyvin huolestuttavaa, etteivät ihmiset uskalla puhua äidinkieltään kadulla."

"Minuun iski vasta yläasteella, että kysymys oli rasismista."

Kuinka luovuin vihasta

Uskokaa tai älkää, mutta minäkin olen joskus ihan oikeasti vihannut tiettyjä ryhmiä. Vihani ei sentään yltänyt fyysiseksi tai sisältänyt yllytystä mihinkään suoraan toimintaan, mutta viha on vihaa, vaikka sen pitäisi kuinka pelkkänä kirjoitteluna. 

Suomenruotsalaisten muuttoliike Ruotsiin tilastojen valossa

Kauppalehti uutisoi (18.7.2015) suomenruotsalaisten muuttavan Ruotsiin kotimaamme huonon asenneilmaston vuoksi. Lehden uutisointi perustui Svenska Dagbladetin juttuun asiasta, jossa oli haastateltu Ruotsiin muuttaneita suomenruotsalaisia. Kommenteissa saivat kyytiä niin Perussuomalaiset kuin Suomalaisuuden liittokin. Tutkin asiaa tilastojen valossa.

Antaa suomenruotsalaisten muuttaa Ruotsiin

Kauppalehti kertoo jutussaan 18.7.2015 Svenska Dagbladetin kirjoituksesta, jonka mukaan suomenruotsalaiset muuttavat ennätysmäärin Ruotsiin.

Ruotsalaisuuden vapaa pudotus Suomessa

RUOTSIN KIELEN ASEMA HEIKENTYY SUOMESSA – Magman tutkimus 2013 ja Åbo Akademin ym 2014

Suomenruotsalaiset ovat teettäneet neljä mielipidetutkimusta suomenmaalaisten suhtautumisesta ruotsin kieleen, suomenruotsalaisuuteen ja pohjoismaisuuteen. Vuonna 1996 tutkimuksen teetti Folktinget, ja vuosien 2008 sekä 2013 teettäjä on suomenruotsalainen ajatuspaja Magma, joka esittää kaikkien em. tutkimusten tulokset. 

MILJOONIEN EUROJEN SALAINEN SÄÄTIÖTUKI

YLEN ruotsinkieliset uutiset 23.2.2014

http://svenska.yle.fi/artikel/2014/02/24/miljoner-i-hemliga-stiftelsestod

Suomenruotsalaiset säätiöt jakavat yli kymmenen miljoonaa euroa ilman valvontaa. Yle Nyheterin tutkimus säätiöitten avoimuudesta osoittaa, että useat niistä rikkovat hyvää säätiökäytäntöä ja alan suosituksia läpinäkyvyydestä.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä